In een lichtdichte tent, met voor elke bezoeker een stoel en een koptelefoon, worden non-stop muziekdocumentaires vertoond.

Programma zaterdag 3 juni
Programma zondag 4 juni
Programma maandag 5 juni

 

Films

derekgripper tedxDerek Gripper - Translating great African composers - TEDx TableMountain
(Derek Gripper, 2015, 15 minuten)
Artist-in-focus Derek Gripper demonstreert de verwantschap tussen westerse klassieke muziek en Afrikaanse muziek. Net als de Amerikaanse gitarist en schrijver Banning Eyre houdt Gripper (door middel van een analyse van Toumani Diabaté's unieke '3-in-1-partijentechniek') een overtuigend pleidooi om met een nieuwe blik te kijken naar Afrikaanse muziek.


De Wereld maakt Muziek
(Margriet Jansen, 2016, 52 minuten)
Deze film laat zien welke bezoekers de voormalige Utrechtse concertzaal RASA bezochten. Tijdens het maakproces werd langzaamaan duidelijk dat RASA haar subsidie zou verliezen, waarmee de film nog een extra emotionele lading kreeg. Anekdotes van de vaste bezoekers van RASA geven samen een beeld van de grote betekenis van deze kleine zaal. Tegelijkertijd stelt deze film belangrijke vragen over het concept 'wereldmuziek'.

 

De filmkeuze bij Bitori
Morabeza Records
(Joop de Jong, 2017, 36 minuten)
Kleine labels zoals Morabeza Records functioneren als schatbewaarders van unieke muziek. De Kaapverdische muzikant João Silva (geboren in 1929), bekend onder de naam Djunga de Biluca, is de oprichter van het Rotterdamse Morabeza Records, en in die functie van groot belang voor de Kaapverdische muziek. Het Stadsarchief Rotterdam kocht Silva's collectie aan om het te digitaliseren.


De filmkeuze van artist in focus Derek Gripper
Growing into Music
(Lucy Durán, 2012, 68 minuten)
Wetenschapper van faam en voormalige BBC-anchorwoman Lucy Durán laat op prachtige wijze met deze film zien hoe in zes vermaarde orale culturen muzikale kennisoverdracht plaatsvindt. Impliciet toont Durán het immense belang van muziekeducatie aan. Een belang dat veel verder reikt dan alleen de muziek.

 

La Colombiana - passing the torch
(Jake Holmes & Amanda Homi, 2007, 60 minuten)
Portret van de Afro-Colombiaanse zangeres Totó la Momposina en haar familie. Naast zangeres is La Momposina ook zeer actief in het preserveren en uitdragen van het cultuurhistorische erfgoed van Colombia. De filmmakers komen dicht op de huid van La Momposina, haar familie, en Totó's missie om de unieke Afro-Colombiaanse cultuur te behouden in een globaliserende wereld.