David Krakauer & Klezmer Madness featuring Socalled

  David Krakauer & Klezmer Madness featuring Socalled
Titel:
David Krakauer & Klezmer Madness featuring Socalled
Wanneer:
24 mei 2010      13.30
Waar:
Kathedraal
Categorie:
Concerten

Verenigde Staten/Canada

Enerzijds ‘het Joodse’ in de muziek behouden, zoals de Jiddische taal en het traditionele repertoire, anderzijds de klezmer uit het museum weghouden. Zo ziet de Joodse klarinetvirtuoos David Krakauer zijn rol binnen de klezmer. Dat laatste doet de klassiek geschoolde muzikant uit New York door moderne jazz, rock, funk, hiphop en dance aan de klezmer toe te voegen, onder meer geholpen door de Canadese dj, rapper en samplekunstenaar Socalled. Klezmer Madness! heet de band en dat is precies wat je krijgt. Exemplarisch voor de cross-over is de krachtige titeltrack Lies My Gramma Told Me van hun laatste cd Bubbemeises. (De titel verwijst naar de levenslessen die Joodse grootmoeders vroeger aan jongeren probeerden mee te geven). De ingrediënten: een gierende rockgitaar, een zwierige accordeon, duizelingwekkende klarinetsolo’s, raps en avantgarde-improvisaties. Dit alles geïnjecteerd met strakke hiphopbeats. Cross-over waar een band als Balkan Beat Box jaloers op kan zijn.

Krakauer speelde eerder met de funkgrootheden Fred Wesley en Pee Wee Ellis en met The Klezmatics (de eerste drie platen). Het is een ongelooflijk interessante tijd om klezmer te spelen volgens Krakauer; het Joodse bewustzijn groeit en Europeanen herontdekken de klezmer, een deel van de ziel van het continent. Een grote rol in deze herwaardering is weggelegd voor het ‘world beat-fenomeen’, zoals Krakauer het noemt, de dansbare cross-over van wereldse stijlen, zoals de balkan beat, met daarin een belangrijk aandeel voor de klezmer. "Klezmer is altijd dansmuziek geweest, Klezmer Madness! is een natuurlijk vervolg."

Kortgeleden richtte Krakauer met leden van Klezmer Madness! en met trombonist Fred Wesley (James Brown, Funkadelic) de gelegenheidsband Abraham Inc. op, die vorig jaar de plaat Tweet Tweet afleverde, vol hedendaagse klezmerfunk.
“Dit is zeker niet de klezmer van je grootmoeder”, aldus Krakauer, “tenzij je grootmoeder hield van remixen van chassidische zang, hiphop en klezmerhommages aan James Brown.” Hoger doel van Krakauer en Klezmer Madness!: de joodse identiteit opnieuw uitvinden.

David Krakauer klarinet
Socalled sampler, zang/rap
Jerome Harris bas
Sheryl Bailey gitaar
Michael Sarin drums


website
David Krakauer
MySpace Klezmer Madness
Last.fm David Krakauer & Klezmer Madness!

Koop hier direct een passe-partout of maandagkaart.

joomla templates by nieta