Mercan Dede & Secret Tribe

  Mercan Dede & Secret Tribe
Titel:
Mercan Dede & Secret Tribe
Wanneer:
24 mei 2010      17.30
Waar:
Kathedraal
Categorie:
Concerten

Turkije

Hij verkoopt honderdduizenden platen en staat niet zelden voor grote mensenmassa’s. Met Mercan Dede heeft Music Meeting een wereldster in huis gehaald. De zanger, fluitist, percussionist, producer en deejay is koning van de wereldse cross-over en – ook wat betreft populariteit – een soort Turkse equivalent van Goran Bregovic. Maar dan op soefi-klanken en beats in een sprookjesachtige sfeer. Dede gaat namelijk uit van stokoude, rituele soefi-muziek, maar vermengt deze met hedendaagse elektronica, hiphop en muziek uit India, het Verre Oosten en de Balkan. Daarnaast heeft hij ook nog een alter ego te onderhouden: (etno-dance) DJ Arkin Allen.

Mercan Dede werd in 1966 als Arkin Ilicali geboren in het Turkse Bursa. Inmiddels woont hij al jaren in Canada. Hij opereert afwisselend vanuit Montréal en Istanbul.
Als hij met zijn groep Secret Tribe optreedt, staat hij achter de draaitafels en elektronica, maar grijpt ook naar echte instrumenten zoals de neyfluit, de klarinet, didgeridoo, darbuka, sitar of welke instrumenten hij voor die avond dan ook heeft uitgekozen. De tribal trance van Mercan Dede en band wordt kracht bijgezet door een wervelende derwisj.

Hoewel Mercan Dede vaak voor een publiek van duizenden optreedt, bijvoorbeeld in Turkije of Amerika, omarmen ook de critici zijn even moderne als mystieke sound. Hij werd verschillende keren genomineerd voor een BBC World Music Award, en zijn laatste album 800 (een verwijzing naar de 800e verjaardag van soefi-meester Rumi) stond op één van de Europese, Engelse én Amerikaanse World Music Charts.

Dede werkte met uiteenlopende artiesten als Natacha Atlas, Omar Sosa, Transglobal Underground, Dhafer Youssef, Coldcut en Trilok Gurtu. Ook is zijn muziek te horen in de documentaire Crossing The Bridge van Fatih Akin.
Grijp je kans, al te vaak komt hij niet naar ons land.

Mercan Dede dj/programming, ney, bendir
Hasan Sezer Yilmaz kanun (Turkse citer)
Cafer Nazlibas kemane (Turkse viool)
Oray Yay percussie
Guven Celikkaya klarinet, trompet
Ceyhun Varisli dans

Koop hier direct een passe-partout of maandagkaart.

joomla templates by nieta