Club ¡mm...!

Club ¡mm...! zaterdag 10 mei | De Refter 
tijdens 24th Music Meeting

Watcha ClanWatcha Clan Marseille
Makossa & Megablast Oostenrijk

Watcha Clan | Frankrijk

Sensatie Watcha Clan uit Marseille brengt dansbare Mediterrane electro-grooves

MySpace Watcha Clan

Na de Indiase invloeden op de dansvloer van onder meer Transglobal Underground en Nitin Sawhney en de Balkan-rage van de afgelopen jaren waarin het westerse danspubliek kennis maakte met groepen als Gogol Bordello en Balkan Beat Box, raast nu een Mediterrane karavaan door Europa. Het in havenstad Marseille gevestigde Watcha Clan voert al maanden de Europese World Music Charts aan met hun album Diaspora Hi-Fi, en ook aan hun speellijst te zien (ze toeren deze hele zomer onafgebroken van Spanje tot Litouwen) is deze groep dé sensatie van dit jaar. Het vierkoppige sound system, met de Frans/Algerijns/Joodse zangeres Sista K als gezicht en spil, is al zo’n tien jaar bezig maar werd afgelopen jaar pas ontdekt door het Duitse label Piranha, dat ook maar meteen hun beste nummers heruitbracht. Zelf noemen de leden van Watcha Clan zich ‘muzikale nomaden’ en hun muziek ‘live electro-world’. Daarmee is niets te veel gezegd: het ene moment waan je je op een zigeunerbruiloft met veel synthesizers om via een ironisch hebreeuws liedje uit te komen bij een reggaenummer dat eindigt in een Noord-Afrikaans gnawa-ritueel. Alle gebruikte traditionals zijn door Watcha Clan voorzien van een verleidelijk dansbare elektronische basis. Dolle elektrische gitaren en groovende keyboards wisselen weemoedige violen, Afrikaanse bluesgitaren, violen en het Oost-Europese harmonium af. Geluidssamples volgen elkaar in rap tempo op, waardoor een gnawa-achtige trance ontstaat. Zingend in het Ivriet, Frans, Engels en Arabisch lijken de leden van Watcha Clan te willen zeggen: ‘wij zijn vrij en de wereld is ons vaderland. En dan vooral de wereld rond de Middellandse Zee.’

Sista K | zang, gitaar, percussie Supreme Clem | keyboards, accordeon, harmonium, laptop Matt Labess | bas, gitaar 

Makossa & Megablast | Oostenrijk

Global dance en dynamic dub uit Wenen

MySpace Makossa & Megablast 

Makossa & MegablastHet Weense producersduo Makossa (Marcus Wagner-Lapierre) en Megablast (Sascha Weisz) schakelt heen en weer tussen twee hoedanigheden. In de intimiteit van hun studio zijn de twee eeuwig op zoek naar de ultieme groove; als deejays hebben zij zich met hun enorme vinylcollectie allang bewezen als de hotste clubact van Wenen. Op Kunuaka, hun vorig jaar verschenen debuut, werkt het duo samen met beroemdheden als rapper Kool Keith, maar ook met de Nigeriaanse zangeres Subrinah en de Cubaanse zangeres Cledys Hevia Villalón. Dit geeft helder de oriëntatie weer: actuele dance, geïnjecteerd met global invloeden. Op grond van hun debuut werden de twee meteen ingezegend door de Britse DJ Gilles Peterson, internationaal de erkende godfather van de bezielde dance, terwijl ook illustere dance DJ's als Carl Craig, Kenny Larkin en Laurent Garnier hun bewondering lieten blijken door nummers van Makossa & Megablast op te nemen in hun eigen dj-sets. “The unique blend of different styles ranging from Electro, House, Disco, Dub and Afro-Cuban vibes seems to come naturally to the pair. Tracks like their second single release Porque, a typical hybrid fusing organic, dub-influenced tech-funk with a traditional Cuban flavour reflect the blend of cultures that both these men surround and inform themselves with.” (G Stone)

Makossa | draaitafels, effecten Megablast | draaitafels, effecten

De Refter | Erasmusplein 1
23:30 uur zaal open | 13,- euro voorverkoop
16,- euro deur | 3 euro korting met studenten(ov)pas/C4J pas/CJPpas (het kortingsbedrag wordt niet verrekend bij de voorverkoopadressen, maar krijg je retour aan de kassa op vertoon van je kortingspas en entreekaartje)

Voor meer info over entreekaartjes, klik hier    
Joomla Template by Nieta